Şans oyunları, tütün ürünleri ve alkollü içkinin vergisi 12 bakanlığın bütçesini geçti
Milli Eğitim Bakanı Tekin, öğretmenlerin artık derslere telefonla giremeyeceklerini söyledi. Eğitim İş Genel Sekreteri Sarıyer ise eğitim daha ciddi problemleri olduğunu belirtti ve "Önce eğitimin gerçek sorunlarını çözsünler" dedi.
Yeni eğitim öğretim yılı 11 Eylül’de başlıyor. Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, okulların ders zilinin çalmasına kısa bir süre kala yeni gelişmeleri aktardı. Kayıt parası adı altında velilerden bağış alınmasının yasak olduğunu hatırlatan Tekin, bu konuda velileri zorlayanları hem hukuki hem de sözlü olarak uyardıklarını aktardı. Bununla birlikte Tekin, öğrencilerin derslere girmeden önce telefonlarını teslim edeceklerini söyledi. Aynı zamanda öğretmenler de öğrencilere örnek olmak amacıyla derslere telefonlarını getirmeyecekler.
Derslerde öğrencilerin telefon kullanması her zaman yasaktı ancak öğretmenler için böyle bir kural yoktu. Bu yeni açıklamayla öğretmenler için yeni bir gelişme yaşandı. Eğitim İş Genel Sekreteri Cengiz Sarıyer, öğretmenlerin zaten derslerde telefon sesini kıstıklarını, çok acil bir durum olmadıkça da derslerde telefonla konuşmadıklarını söyledi. Sarıyer’in anlatımına göre; öğrencilerin derslere girmeden önce telefonlarını dolaplara koymaları ise rutin uygulama. Sarıyer, bu açıklamanın ardından genelge yayımlanmasını beklediklerini de sözlerine ekledi.
Öte yandan telefon kurallarından önce öğretmenlerin başka sorunları olduğunu belirten Sarıyer, atamalar nedeniyle eşlerinden ayrı kalan öğretmenlerin aile bütünlüğünün bozulduğunu belirtti. Anayasa’nın 42. maddesini anımsatan Sarıyer, Milli Eğitim Bakanlığı’nın ailenin korunması kanununa sahip çıkması gerektiğini ifade etti. “Öğretmenleri eşleri bir araya getirmeleri gerekiyor” diyen Sarıyer, ekonomik sorunlara da değindi. Her şeyden önce öğretmenlerin ekonomik zorluklar yaşadığını aktaran Sarıyer, “Yoksulluk sınırının altında aylık gelire sahipler. Öğretmenlerin ekonomik sorunlarını önce çözsünler” dedi.
Okullarda ikinci yabancı dil derslerinin kaldırıldığını da söyleyen Sarıyer, sözlerini “Günümüz dünyasında her öğrenci en az 3 dil bilmeli. Bizde Almanca, Fransızca gibi ikinci yabancı dili kaldırdılar. Sanat tarihi derslerini kaldırdılar. Önce eğitimin gerçek sorunlarını çözsünler. Eğitim emekçilerinin özlük sorunlarını çözsünler, telefona sıra sonra gelsin” diyerek noktaladı.